A környezetkímélő távfűtés

Környezetvédelem

A környezetkímélő távfűtés

Napjainkban viszonylag kevés szó esik a távhő jelentőségéről és környezetkímélő voltáról. Ellenkezőleg: a technológiát folyamatos támadások érik, ellenzői gyakran egybekapcsolják a lakótelepek rossz állapotával és csupán a rossz magyar tapasztalatokra építenek. A kiegyenlítetlen támogatási rendszer miatt a környezetkímélőbb távfűtés ráadásul drágább, mint a jóval szennyezőbb direkt gázfűtés…
Ugyanakkor az Európai Unió például nem gondolja, hogy távhőszolgáltatás ügye vesztett csata lenne. Az EU Intelligens Energia Európa Programjának keretéből az Európai Bizottság jelentős összeggel támogatta a Euroheat & Power (a távfűtést, távhűtést és kapcsolt energiatermelést képviselő nemzetközi szervezet) által 2005-ben kezdeményezett ECOHEATCOOL projektet, melynek keretében 32 európai országban végeztek felméréseket. A projekt megállapította, hogy a távfűtési és távhűtési rendszerek Európa energiapolitikájának fontos területei, mert elősegítik az EU energiahatékonyságát és ellátásbiztonságát, továbbá segítik az EU-t a klímavédelem elleni harcban. Érdekes vizsgálatot folytattak például abban a témakörben, hogy mi történne akkor, ha a távfűtés piaci aránya az Unióban a kétszeresére növekedne. A távhőszolgálatás ebben az esetben egymaga képes lenne túlteljesíteni az EU kiotói vállalását: a CO2-kibocsátás évi 400 millió tonnával csökkenne, amely a jelenlegi kibocsátás 9,3%-a (a kiotói vállalás 8%-os csökkentést jelent).
A „zöld jövő” érdekében a távhő fennmaradása társadalmi és környezetvédelmi szempontból is fontos. Ha ez a felismerés megfelelő politikai hátszelet kap, akkor számos új lehetőség nyílik meg a távhőszolgáltatás számára. Először is nagyobb mértékben alkalmazhatóak a megújuló energiaforrások, másrészt a hulladékenergiák összegyűjtése és hasznosítása is komolyabb szerepet kaphat. A panellakások modernizációja és a fizetőképes kereslet emelkedése reményt adhat arra is, hogy hazánkban is élvezhessük a távhűtés adta előnyöket, így a kapcsolt energiatermelés jobb kihasználása és a nyári villamosenergia-fogyasztás csökkentése is elérhető. Nem egy végnapjait élő technológiáról beszélünk tehát, hanem egy környezetkímélő és társadalmilag fontos fűtési módszerről.